Mustafa Kemal Atatürk ‘ün Cumhuriyet Temelleri
Mustafa Kemal Atatürk, 1923’te kurduğu Cumhuriyet’in temelini atarken en ileri demokrasi ilkelerini ve çağdaş hukuk normlarını esas almıştır. Hazırlattığı anayasa ile de bu yönetim biçimini güvence altına almıştır. Atatürk, soylu geçmişimizden esinlenerek ulusumuzun “öz yapısına” en uygun yönetim biçimini, Demokratik, Laik, Sosyal Hukuk Devleti olarak belirlemiş ve tüm kurum ve kurallarıyla inşa ederek bizlere sunmuştur.
Anayol Partisi’nin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi Savunusu
Bizler de Anayol Partisi olarak, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi ve birbirini denetleyen yasama, yürütme ve tam bağımsız yargı erklerini daha da güçlendirerek, müdahale edilemeyecek şekilde yasalarla koruma altına almamız gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca, ülkemizin bütünlüğünü, devletimizin ve ulusumuzun birliğini güvence altına alan, başta Anayasamız olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuralların korunmasının en güçlü savunucuları olarak politik duruşumuzu belirlemiş bulunuyoruz.
Anayol Partisi’nin Siyasi Duruşu
Anayol Partisi olarak, sağcı, solcu, merkezci, ortanın sağında, ortanın solunda, muhafazakâr, ılımlı İslamcı veya siyasal İslamcı gibi artık “eskimiş” ve “ayrıştırıcı” kavramların sınırladığı dar bir anlayışın temsilcisi değiliz. Bizler tüm ulusumuzu kapsayan, Demokratik, Laik, Sosyal Hukuk Devleti İlkeleri temelinde Atatürkçü, ulusal bütünlüğümüzün ve birliğimizin savunucusu, çağdaş, eşitlikçi ve ilerici bir partiyiz.
Anayol Partisi’nin Eğitim Politikası
Eğitimde Yenilik ve Bilimsel Yaklaşım
Ulusal eğitim politikamız, eğitimi ve içeriklerini baştan aşağı yenilemeyi hedefler. Gerçekliği tartışmalı, söylentilerden ibaret olan ve çocuklarımızın beyinlerini uyuşturan her türlü hurafeyi ve dogmayı eğitim sistemimizden çıkarmak zorundayız. Çocuklarımızı sanal bir öteki dünyaya hazırlamak yerine, yaşadıkları gerçek dünyanın bilimsel öğretileriyle onları eğitmeli ve bir refah toplumunun bireyleri yapmalıyız. “Bilgi toplumları” ile rekabet edebilecek düzeye ve donanıma ulaşmalarını sağlamaktan sorumluyuz.
Bilgi Toplumuna Katkı
Küreselleşen dünyada, bilgi toplumları arasında ön sıralarda yer alabilmek için iyi eğitim görmüş bireylerden oluşan bir toplum olmanın değeri tartışılmaz bir gerçektir. Bu nedenle eğitim sistemimizi çağın gereklerine uygun şekilde gözden geçirmeli ve başarı seviyemizi yükseltmeliyiz.
Eğitim Politikamızın Temel İlkeleri
Özgüvenli, öğrenmeye ve yeniliğe açık, araştıran, sorgulayan, küresel düşünen, iletişim becerileri gelişmiş, bilgiye ulaşma yollarını bilen, öz değerlendirme yapabilen, işbirliğine yatkın, ilkeli, yaratıcı, doğaya ve çevresine duyarlı bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, Atatürk ilkelerine bağlı, laik ve demokratik toplum düzeninin erdemlerini en yüksek değer olarak benimsemiş, etik değerlere sahip, eleştirel düşünen, cesur, entelektüel ve ulusal kültürünü özümsemiş bireyler yetiştirmek öncelikli hedefimizdir.